Μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας ο άνθρωπος μπορεί να διερευνήσει τον τρόπο συμπεριφοράς του, το ρόλο του στις σχέσεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις που έχει υιοθετήσει έως τώρα. Να αλλάξει ό,τι μέχρι στιγμής αποδείχθηκε μη λειτουργικό για τον ίδιο, μεταποιώντας το με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελίσσεται. Διανύοντας μέσα από την ψυχοθεραπευτική διεργασία μία πορεία διαφοροποίησης, αποκτά μια ταυτότητα ώστε να είναι ευέλικτος, να διατηρεί τη μοναδικότητα του και να συνθέτει τα αντιφατικά στοιχεία του.
Συνήθως οι άνθρωποι δεσμεύονται στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία λόγω της εμφάνισης ενός συμπτώματος. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με το έντονο άγχος, τη θλίψη, την αίσθηση του πανικού, τον φόβο ή μια γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας, ακινητοποίησης, ψυχικής κόπωσης που επηρεάζουν τον άνθρωπο ψυχικά και σωματικά. Αυτή η συναισθηματική δυσφορία δυσκολεύει την καθημερινότητα και τις σχέσεις και ο άνθρωπος απολαμβάνει την ζωή του λιγότερο από ότι πριν.
Συχνά τα συμπτώματα παίρνουν τη μορφή σωματικών ενοχλήσεων όπως η ζαλάδα, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια, η αίσθηση λιποθυμίας και άλλα όπως η αϋπνία, η ανορεξία, η τριχόπτωση, η βουλιμία, τα γαστρεντερικά προβλήματα, η αίσθηση σωματικής εξάντλησης και έτσι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν νοσήσει σωματικά. Τα σωματικά συμπτώματα συχνά πυροδοτούνται και συντηρούνται από συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, φόβου, θλίψης και απογοήτευσης, εσωτερικών διλημμάτων, σημαντικών αποφάσεων και αλλαγών.
Μέσω της ψυχοθεραπείας το άτομο διερευνά το νόημα των συμπτωμάτων και ποια είναι η λειτουργία τους στο πλέγμα των σχέσεων του με τους άλλους στην παρούσα φάση. Ανακαλύπτει τις βαθύτερες ανάγκες του, έρχεται σε επαφή, αποδέχεται και συνδέεται με αυτό που αυθεντικά αισθάνεται έτσι ώστε τα συμπτώματα να μην έχουν πια νόημα ύπαρξης στη ζωή του.
Φανή Τζίκα
Ψυχολόγος