Όλοι ζούμε μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα σχέσεων και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε συνεχώς σε νέα, πιο σύνθετα και αντιφατικά μερικές φορές ερεθίσματα. Αλληλεπιδρούμε, ακροβατώντας ενίοτε, στις σχέσεις με τον σύντροφο, τα παιδιά, τους συγγενείς, τους συναδέλφους, τους φίλους. Για να διαχειριστούμε την πολυπλοκότητα αυτή χρειάζεται να αυτοπροσδιοριζόμαστε συνεχώς, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας.
Μέσα από την Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία ένα άτομο ή ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια εξερευνά τα δικά του χαρακτηριστικά,τους κανόνες, τους ρόλους, τις αξίες, τους σκοπούς, τους τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων. Στόχος είναι να μπορέσει το κάθε ζωντανό σύστημα να αυτοοργανώνεται και να αυτοκατευθύνεται αλλάζοντας, όταν χρειάζεται τα στοιχεία της αυτοαναφοράς του (ρόλους, αξίες, σκοπούς, τρόπους επικοινωνίας και συμπεριφοράς).
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι αποτελούν την ένδειξη δυσλειτουργίας μιας σημαντικής σχέσης στη ζωή του. Είτε οι σχέσεις είναι υπερεμπλεγμένες είτε απομακρυσμένες αυτός που εκφράζει το σύμπτωμα είναι αυτός που συσσωρεύει πάνω του την συναισθηματική ένταση και αδυνατώντας να την διαχειριστεί, νοσεί ψυχικά ή σωματικά.
Μέσα από την Συστημική-Οικογενειακή ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι προσπαθούν να αυτοδιαφοροποιούνται ώστε να μην τόσο ευάλωτοι στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των σημαντικών σχέσεων αλλά ούτε και συναισθηματικά άκαμπτοι και αποκομμένοι από αυτές.
Σκοπός είναι να αναπτύξει ο καθένας την δεξιότητα να συνθέτει τα αντιφατικά του στοιχεία και να μπορεί να βρει την δική του ισορροπία. Να μάθει δηλαδή να αναγνωρίζει και να ικανοποιεί τις προσωπικές, μοναδικές του ανάγκες και να ζει ταυτόχρονα μαζί με τους δικούς του ανθρώπους απολαμβάνοντας την ζεστασιά των σχέσεων μας.
Φανή Τζίκα
Ψυχολόγος